Mám chuť na sladké – co s tím?

25.7. 2023Richard Gonzor

Jak si užívat cukr zdravě?

Co je tak špatné na cukru? Nic. Pokud ho není moc. A pokud naše hladina cukru v krvi nevypadá jako horská dráha. 📈

To se pak našemu tělu nelíbí – tloustneme, pěstujeme si cukrovku, můžeme mít výkyvy nálad, stále hlad až třes, který chceme zahnat něčím sladkým, zakládáme si na Alzheimera…

Je tedy potřeba se cukru vyhýbat a mít z něho „nepřítele“? To není potřeba. Můžeme se na cukr dívat jako na nástroj, který je potřeba zvládnout a dobře užívat.

Jak jíst cukr a nevytvářet si v krvi cukrovou horskou dráhu?

  1. Začněte jíst jídla v určitém pořadí a budete se cítit lépe!
    • Dejte si cukr (těstoviny, pečivo, rýži, brambory, džusy, sladké nápoje) až po zeleninovém salátu, mase, luštěninách a tuku. Představte si to jako vláček. 🚂 První jede salát. Potom vagonky naložené masem a tukem. A nakonec je připojený vagon s cukrem.
    • Proč to tak dělat? V žaludku si uděláte „vrstvu“ salátu, masa a tuku. Teprve na tuto „izolaci“ dorazí cukr a bude se do těla uvolňovat pomaleji, takže nedojde k tak prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi! A to chceme.
    • Začít každé jídlo zeleninovým salátem (můžete si dát různé druhy zeleniny) je supr, protože zelenina obsahuje vlákninu, která zpomaluje vstřebávání cukru do krvi. Potom pokračujte masem, šunkou, vejci, luštěninami – prostě co máte na talíři a končete přílohou anebo pečivem. A klidně zákuskem 🙂
    • Pokud máte obložený chléb nebo sendvič s tuňákem a vajíčkem a rozložíte si ho (nejdřív zeleninu, potom tuňák a vajíčko a na konec chléb s máslem), tak se vám hladina cukru v krvi rozhoupe méně, než když ten samý sendvič sníte najednou.
  2. Po jídle zapojte svaly!
    • Pokud máte pocit, že jste to s jídlem přehnali nic se neděje. Chvilku si dejte siestu a zhruba do hodiny po jídle se jděte projít, nebo udělejte 30 dřepů a pár kliků. Nebo vyjděte pár pater po schodech. Tím pomůžete tělu zpracovat a využít přebytečný cukr a vaše tělo vám to vrátí v pocitu energie a živosti!
  3. Vypijte sklenici vody se lžící octa před anebo i po jídle bohatém na cukr.
    • Co? Ocet? Ano. Ocet zpomaluje trávení cukru a tím snižuje množství cukru, které se může dostat do krve.
    • Můžete použít jakýkoliv ocet určený pro použití do jídla. Citron takto nefunguje. (Není v něm kyselina octová.) Dejte si polévkovou lžíci octa do sklenice vody (4-5 dcl). Záleží na chuti. Pokud byste tento trik používali často zvažte zda nepít brčkem – kvůli ochraně zubní skloviny.

Jestli existuje něco, co může zásadně ovlivnit vaše zdraví, tak jsou to tyto mocné návyky. Budete mít ze sebe supr pocit, že jste osedlali cukrového draka. Jeho energie vás už nespaluje ale pomáhá vám lépe žít!

Cukru zdar! 🙂

Mějte se krásně a Makej na sobě!

Richard

P.S. Tip na skvělou knihu, kde se dozvíte vše o cukru do podrobna. I spousty praktických návodů. Velmi čtivá – doporučuji:
📘Jessie Inchauspé – Pravda o cukru

Komentáře