Co je tak špatné na cukru? Nic. Pokud ho není moc. A pokud naše hladina cukru v krvi nevypadá jako horská dráha. 📈
To se pak našemu tělu nelíbí – tloustneme, pěstujeme si cukrovku, můžeme mít výkyvy nálad, stále hlad až třes, který chceme zahnat něčím sladkým, zakládáme si na Alzheimera…
Je tedy potřeba se cukru vyhýbat a mít z něho „nepřítele“? To není potřeba. Můžeme se na cukr dívat jako na nástroj, který je potřeba zvládnout a dobře užívat.
Jak jíst cukr a nevytvářet si v krvi cukrovou horskou dráhu?
Začněte jíst jídla v určitém pořadí a budete se cítit lépe!
Dejte si cukr (těstoviny, pečivo, rýži, brambory, džusy, sladké nápoje) až po zeleninovém salátu, mase, luštěninách a tuku. Představte si to jako vláček. 🚂 První jede salát. Potom vagonky naložené masem a tukem. A nakonec je připojený vagon s cukrem.
Proč to tak dělat? V žaludku si uděláte „vrstvu“ salátu, masa a tuku. Teprve na tuto „izolaci“ dorazí cukr a bude se do těla uvolňovat pomaleji, takže nedojde k tak prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi! A to chceme.
Začít každé jídlo zeleninovým salátem (můžete si dát různé druhy zeleniny) je supr, protože zelenina obsahuje vlákninu, která zpomaluje vstřebávání cukru do krvi. Potom pokračujte masem, šunkou, vejci, luštěninami – prostě co máte na talíři a končete přílohou anebo pečivem. A klidně zákuskem 🙂
Pokud máte obložený chléb nebo sendvič s tuňákem a vajíčkem a rozložíte si ho (nejdřív zeleninu, potom tuňák a vajíčko a na konec chléb s máslem), tak se vám hladina cukru v krvi rozhoupe méně, než když ten samý sendvič sníte najednou.
Po jídle zapojte svaly!
Pokud máte pocit, že jste to s jídlem přehnali nic se neděje. Chvilku si dejte siestu a zhruba do hodiny po jídle se jděte projít, nebo udělejte 30 dřepů a pár kliků. Nebo vyjděte pár pater po schodech. Tím pomůžete tělu zpracovat a využít přebytečný cukr a vaše tělo vám to vrátí v pocitu energie a živosti!
Vypijte sklenici vody se lžící octa před anebo i po jídle bohatém na cukr.
Co? Ocet? Ano. Ocet zpomaluje trávení cukru a tím snižuje množství cukru, které se může dostat do krve.
Můžete použít jakýkoliv ocet určený pro použití do jídla. Citron takto nefunguje. (Není v něm kyselina octová.) Dejte si polévkovou lžíci octa do sklenice vody (4-5 dcl). Záleží na chuti. Pokud byste tento trik používali často zvažte zda nepít brčkem – kvůli ochraně zubní skloviny.
Cukru zdar! 🙂
Mějte se krásně a Makej na sobě!
Richard
P.S. Tip na skvělou knihu, kde se dozvíte vše o cukru do podrobna. I spousty praktických návodů. Velmi čtivá – doporučuji: 📘Jessie Inchauspé – Pravda o cukru